Ususret proslavi 400. godina kapucina u Zagrebu (1618.-2018.)

Samo malo boljim poznavateljima povijesti grada Zagreba poznato je da smo mi franjevci kapucini imali svoj samostan na Gornjem Gradu (Griču); da je on osnovan 1618. te da su iz njega fratri protjerani odlukom cara Josipa II. 1788. godine.

Taj naš prvotni samostan kasnije je, 1805. godine, kupila Zagrebačka županija, a potom je prešao u privatne ruke. Na koncu ga je Ludovik pl. Patačić (1792.-1851.) dao srušiti kako bi mogao sagraditi svoju palaču (1826.), a od samostanskog vrta dao je napraviti perivoj, danas Park Grič (prije par godina na tom lokalitetu vršena su određena arheološka iskapanja i cijeli Park danas je nanovo uređen i otvoren za javnost).

Inače, u Zagreb smo došli na poziv Hrvatskog sabora. Od samog osnutka pa do raspuštanja, u samostanu su djelovali brojni kapucini koji su zauzeto djelovali na duhovnom i kulturnom planu grada Zagreba (npr. Štefan Zagrebec i Juraj Maljevec).

Budući da o. g. pada Jubilej 400. godina od dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, naša Hrvatska kapucinska provincija odlučila je ovu visoku obljetnicu obilježiti znanstvenim i međunarodnim simpozijem 12. i 13. listopada. Nadamo se da će nas predviđena predavanja upoznati s brojnim stvarima i detaljima o toj našoj prošlosti, a o kojoj za sada malo tko išta pouzdano znade!

Uz znanstveni simpozij, želja nam je i jednom spomen pločom obilježiti mjesto na kojem je bio kompleks samostana sa crkvom posvećenom na čast Bezgrešnom začeću BDM. I na koncu, kao svojevrsni doprinos ovom Jubileju bit će i postavljanje prigodnim zvona na novoj Crkvi sv. Leopolda u Gornjoj Dubravi.

Proslava ove visoke obljetnice naše kapucinske prisutnosti u Zagrebu bit će zaključena svečanom sv. Misom koju će 14. listopada, a početkom u 10,00 sati, predvoditi kardinal Josip Bozanić.