19. ožujka 2020.

 

 

Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

 

Do danjega se odgađaju sva liturgijska slavlja, slavlja sakramenata, obredi i pučke pobožnosti s vjernicima.

OBAVIJEST O LITURGIJSKIM SLAVLJIMA I RADU ŽUPNOG UREDA

Dragi župljani! Naši biskupi donijeli su odredbe o liturgijskim slavljima i slavlju sakramenata kroz ove nastupajuće dane izolacije. Odredbe stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

 

Do danjega se odgađaju sva liturgijska slavlja, slavlja sakramenata, obredi i pučke pobožnosti s vjernicima.

 

Sv. Mise, mi svećenici, dnevno nastavljamo služiti u našoj samostanskoj kapeli bez prisustva vjernika, a vi s nama budite povezani u molitvi. Obavijestiti ćemo vas u koliko sati ćemo ovih dana izolacije služiti sv. Misu tako da u to vrijeme u svojim domovima budete s nama povezani u molitvi i duhovnoj sv. pričesti.

 

Župni ured također neće raditi.
Za sve potrebe i informacije možete se uvijek obratiti samo putem telefona:
01/2958 200; 01/29958 201; 01/2958 212;
te putem maila: zupa.leopold@gmail.com

 

Slavlja sakramenata krštenja, vjenčanja, te tečajevi za zaručnike, također i slavlje prve sv. Pričesti i Krizme u našoj župi također se odgađa do vremena kada će ova slavlja biti moguće organizirati. O tome ćemo vas pravovremeno obavijestiti!

 

Obrede ukopa pokojnika molimo u župni ured javite samo putem telefona i maila, a odvijat će se u skladu sa civilnim mjerama zaštite i uz prisustvo samo najuže rodbine.

 

Molimo nebeski zagovor, pomoć i zaštitu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika naše domovine Hrvatske i sv. Leopolda Bogdana Mandića, za zdravlje i mir u svijetu, za svo liječničko i medicinsko osoblje, društvene djelatnike, državne poglavare i za zajedništvo svih vjernika i svega naroda!

Donosimo i tekst odredbe Biskupske konferencije u cijelosti:

 

Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

 

„Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

 1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
 2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
 3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
 4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
 5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:
  a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;
  b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;
  c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
 6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
 7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
 8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
 9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
 10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti  s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

 

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

 

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

 

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

 

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

 

Zagreb, 19. ožujka 2020.