15. ožujka 2020.

 

Kroz cijelu korizmu potičemo vas na pobožnost križnog puta utorkom i petkom u 18:30 sati, te na euharistijsko klanjanje svaki četvrtak nakon večernje sv. mise.

Župni oglasi

U skladu s nastalom zdravstvenom situacijom pandemije koronavirusa, prateći upute mjerodavnih službi i naše Nadbiskupije, dokle god bude moguće sv. mise će se u našoj crkvi održavati svakog dana u 7:30 i u 19:00 sati, te pobožnost križnog puta utorkom i petkom u 18:30 sati, i euharistijsko klanjanje svaki četvrtak nakon večernje sv. mise. Još više smo pozvani osobno moliti i jačati svoju vjeru kako bi nas Gospodin mogao voditi u svim trenucima kušnji koje su pred nama.

 

U sudjelovanju na svim liturgijskim slavljima molimo vjernike da se strogo pridržavaju uputa koje je donijela naša Zagrebačka nadbiskupija, a donosimo ih u cijelosti:

 

„Suočeni sa životnim okolnostima, nastalima zbog širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) u cijelome svijetu, u Europi i u našoj Domovini, a pozorni na upute mjerodavnih služba, u svojoj smo crkvenoj odgovornosti pozvani vjerničkim duhom razmatrati kako se trebamo ponašati, što trebamo činiti iz ljubavi prema bližnjima i na koji način najviše pomoći potrebitima. Ujedno izražavamo zahvalnost medicinskomu osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i skrbi za bolesne.

 

Na temelju općih uputa koje su dane u Hrvatskoj glede okupljanja ljudi, a imajući u vidu naše vjerničke zajednice, liturgijska slavlja i molitvene susrete na području Zagrebačke nadbiskupije, pozivam svećenike i vjernike da se – do novih uputa – pridržavaju sljedećega:

 

1. Neka se u narednome razdoblju suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti:
a) svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne poteškoće;
b) svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
c) starije osobe, a naročito kronični bolesnici;
d) sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.

 

2. Neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne i kao takve znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

 

3. Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.

 

4. Primanje svete pričesti u redovitosti prilika poznaje dva oblika: na jezik ili na ruke. Sasvim je razumljivo da će u ovim neredovitim prilikama vjernici biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima. Neka i ta gesta u pobožnosti bude poticaj da živimo svjesni toga nebeskoga dara koji primamo.

 

5. Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenome hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost.

 

Znamo da u brizi jednih za druge, premda se javljaju osjećaji nesigurnosti i bojazni, jačamo. Važna je svijest da postoje teškoće u kojima ne možemo sami i nismo sami. Svatko je pozvan učiniti svoju dužnost i živjeti svoj poziv. Štoviše, treba ugrađivati darove koje Gospodin daje da bismo rasli u ljubavi prema bližnjima. Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke.

 

U nama je snaga Božjega Duha koji nas tješi i daje snagu. Osim toga, mi živimo sigurnost nade u Kristu. Molitva sve to povezuje u pouzdanju i po njoj smo dionici čudesnih djela. Svemogućemu Gospodinu koji nas obnavlja u svojoj ljubavi preporučujemo svoje slabosti i molimo ga za nadvladavanje zla i blagoslovni mir u našoj domovini Hrvatskoj.“

 

Nadbiskup, mons. Josip Bozanić

 

 

ŽUPNI VJERONAUK I KATEHEZE:

 

Župni vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike, susreti za djecu „Glasnici“, biblijska kateheza ponedjeljkom, kateheze za mlade srijedom te susreti franjevačke mladeži i franjevačkog svjetovnog reda, prema preporuci koju smo dobili, odgađaju se na sljedeća dva tjedna.

 

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U ZAGREBU:

 

  • Sve mlade iz naše župe koji žele sudjelovati u ovom susretu trebaju nam se prijaviti u župnom uredu ili sakristiji, kako bi dobili ulaznice i akreditacije bez kojih neće moći ulaziti na događanja u gradu i središnju sv. misu na Trgu Bana Jelačića!
  • Prijave primamo još samo danas, 15. ožujka, pa vas molimo požurite se prijaviti koji još niste!
  • O održavanju ovog susreta u svibnju bit ćemo pravovremeno obaviješteni.

Sljedeća nedjelja je 4. korizmena nedjelja, sv. mise su po redovitom rasporedu.

Od tiska preporučujemo Glas Koncila, Mali koncil, Kanu – obiteljsku reviju i ostali tisak kojeg možete naći na stoliću kod ulaza u crkvu.