31. 12. 2022. STARA GODINA


Pregled statističkih podataka za proteklu godinu
te najvažniji događaji u 2022. godini.

I. Najvažniji statistički podaci u 2022. godini (usporedno s prijašnjim godinama)

 2022.2021.2020.
    
Krštenih159106106
Umrlih132155124
bez sakramenata82 (više od polovice)99 (više od polovice)62 (točno polovica!)
Vjenčanih585437
Pohoda bolesnika9785188
Pričesti   
Prvopričesnika1018879
Krizmanika838796
Župni pjevački zborOdrasli 25, mladi 25Odrasli 25, mladi 25Odrasli 25, mladi 16
Ministranata243526
Frama24 obećanika,11 primljenika, 10 simpatizera (45 sveukupno)14 obećanika, 10 primljenika, 20 simpatizera (44 sveukupno)20 obećanika, 5 primljenika, 8 simpatizera (33 sveukupno)
OFS (Franjevački svjetovni red)30 doživotno zavjetovanih 29 doživotno zavjetovanih, 1 privremeno zavjetovanih (30 sveukupno)28 doživotno zavjetovanih 3 privremeno zavjetovana (31 sveukupno)
OBITELJI U ŽUPI2.940 OBITELJI (koje primaju blagoslov)2.930 OBITELJI (koje primaju blagoslov)2. 920 OBITELJI (koje primaju blagoslov)
. . .

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI U ŽUPI U PROTEKLOJ 2022. GODINI

Od 17. – 19. siječnja organizirali smo trodnevnicu u čast sv. Sebastijanu s misom u 19 sat. Trodnevnicu je vodio naš provincijal fra Juro Šimić, a propovijedao fra Josip Ćibarić, župni vikar i fra Branko Lipša župnik.

20. siječnja svečana misa u čast sv. Sebastijanu bila je u 19. sati. Misu je predvodio fra Franjo Vuk OFM, a propovijedao fra Jure Šarčević OFMcap. Asistenciju su vodili kaptolski bogoslovi koji žive u našoj kući. Bilo je lijepo i svečano.

22. siječnja u subotu bilo je ređenje novog biskupa u Dubrovniku mons. Roka. Na ređenju iz našeg samostana bili su fra Juro Šimić provincijal, Fra Josip Ćibarić župni vikar, fra Josip Ivkić OFM i bogoslov Davor Palić OFM.

8. veljače u utorak, naš fra Josip Ćibarić, župni vikar, održao je duhovnu obnovu za mlade uz večernju misu. Bilo je puno mladih iz cijelog Zagreba – više od 1000 mladih. Četvorica svećenika je ispovijedalo. Posebno je što su na obnovu došli mladi iz Čučurja sa župnikom vlč. Marko Torberom.

11. veljače – proslavili smo „Dan Bolesnika“ – blagdan Gospe Lurdske, sv. misu u našoj crkvi u 19 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor međubijskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

21. veljače u ponedjeljak, u našem samostanu, održana je svečana proslava 50. godišnjice izlaženja lista RADOSNA VIJEST. Na proslavi su bili mnogi uzvanici s crkvenog područja i voditelji isija u RH i BiH, uz mnoge časne sestre, 18 svećenika, mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.

2. ožujka u srijedu započeli smo milosno vrijeme Korizme.

13. ožujka u nedjelju nakon svih misa skupljali smo dar župljana za našu braću i sestre u Ukrajini, koje su pogođeni ratom i ratnim stradavanjima.

Od 16.-18. ožujka u župi organiziramo trodnevnicu u čast Sv. Josipu – zaštitniku hrvatskog naroda, s misom u 19 sati. U srijedu 16. ožujka pobožnost sv. Josipu i misu vodi fra Josip Jukić OFM. U četvrtak 17. ožujka pobožnost sv. Josipu i misu vodi fra Franjo Vuk OFM. U petak 18. ožujka pobožnost i misu vodi fra Ratko Radišić OFM.

19. ožujka – na blagdan sv. Josipa i „Dan očeva“ slavili smo mise u 7.30 i 19 sati.

U nedjelju 10. travnja proslavili smo Isusov svečani ulaz u Jeruzalem – Cvjetnicu s kojom započinjemo Veliki Tjedan muke, smrti i uskrsnuća Gospodnjega. Na svim misama bio je blagoslov maslinovih grančica, a na župnoj misi blagoslov je bio u dvorištu i procesija u crkvu.

Misu Večere Gospodnje bila je u 19 sati. Misu je vodio fra Jure Šarčević koji je i prao noge 12 apostola, a propovijedao je fra Branko Lipša. Nakon mise u crkvi bilo je klanjanje u šutnji do 24 sata.

Obredi velikoga Petka počeli su u 19 sati. Obrede su vodili fratri s kaptola uz pomoć franjevačkih bogoslova. Muka po Ivanu bila je pjevana. Obred je vodio fra Ratko Radišić OFM, a propovijedao fra Josip Ivkić OFM.

Vazmeno Bdijenje počelo je u 23 sata. Vodio ga je fra Franjo Vuk OFM, a propovijedao je fra Josip Ćibarić.

17. travnja proslavili smo najveću svetkovinu u godini, USKRS – VAZAM.

1. svibnja – hodočastili smo na župnom hodočašću u Mariju Bistricu.

3. svibnja – započeli smo devetnicu u za blagdan Sv. Leopolda Mandića, predvodili su je fra Ivan Matić OFM, don Damir Stojić (salezijanac) i pater Marko Glogović, osnivač udruge Betlehem.

12. svibnja proslavili smo župni blagdan Sv. Leopolda, glavnu misu u 19 sati vodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, u koncelebraciji bilo je 20 svećenika.

U četvrtak 19. svibnja počeli smo trodnevnicu u čast sv. Rite. Trodnevnicu i pobožnost vodio je fra Josip Ćibarić.

U nedjelju 22. svibnja na misi u 19 sati proslavili smo sv. Ritu i blagoslovili ruže i ulje sv. Rite.

U subotu, 21. svibnja, u 11 sati svetu Potvrdu je primilo 83 potvrđenika.

U subotu, 28. svibnja, na misi u 11 sati prvu pričest primilo je 101 prvo pričesnik.

28. svibnja s misom u 21 sat započeli smo pripravu za blagdan Pedesetnice – Duhova, misom bdijenja. Misu je predvodio naš provincijal fra Juro Šimić, a propovijedao fra Josip Ivkić OFM. Misu su pjesmom i čitanjima animirali bogoslovi s kaptola.

U petak, 10.lipnja započeli smo duhovnu pripravu u čast sv. Anti s večernjom misom u 19 sati.

U Petak, 11. lipnja, započeli smo trodnevnicu u čast sv. Antuna Padovanskog uz svetu misu. Pobožnosti su počele u 18 i 20 s krunicom, molitvama u čast svetom Anti i misom u 19 sati. Trodnevnicu je vodio fra Josip Ćibarić. U ponedjeljak, na blagdan sv. Ante, svečanu misu u 19 sati predvodio je fra Jure Šarčević. Na kraju svete Mise blagoslovio je djecu.

U nedjelju, 12. lipnja, proslavili smo svetkovinu Presvetoga Trojstva.

U petak slavili smo Mariju Magdalenu, a subotu započeli trodnevnicu u čast sv. Ane, 26. srpnja s misom smo proslavili blagdan sv. Ane.

U utorak 2. kolovoza slavili smo franjevački blagdan Gospe od anđela – Porcijunkulovo.

U ponedjeljak 15. kolovoza slavili smo najveću Marijansku svetkovinu Uznesenja B.D. Marije u nebo – Veliku Gospu.

U subotu , 3. rujna, u našoj crkvi u 10h, bilo je svečano zavjetovanje dvojice braće franjevaca s Kaptola. Zavjete su položili fra Ivan Majić i fra Marijan Ligenza u ruke svoga provincijala fra Milana Krište. Istoga dana u našem Redu svoje prve zavjete u Tortoni položili su fra Robert Šokčić i fra Luka Tomašković.

U subotu, 17 rujna naš brat Mišo Biskup položio je svečane zavjete u Kapucinskom redu. Zavjete je primio naš provincijal fra Juro Šimić, zavjeti su bili u Dubrovniku.

20. rujna započeli smo trodnevnicu za blagdan sv. Padra Pia koju je predvodio pater Tomislav Rukavina, župnik sa Sljemena.

23. rujna – slavili smo blagdan Sv. Padra Pia, sv. misu blagdana uz sudjelovanje velikog broja vjernika slavio je apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, uz sudjelovanje 20-tak svećenika.

Od 25. rujna do 3. listopada naši fratri: fra Franjo Vuk, fra Josip Ivkić i fra Ratko Radišić, održali su devetnicu u čast našeg utemeljitelja sv. Franje Asiškog. Uoči blagdana imali smo svečano Preminuće sv. Franje. Glavnu misu u 19 sati predvodio je fra Milan Krišto provincijal s kaptola. Bilo nas je 15 u koncelebraciji. Na toj misi mi fratri i OFS obnovili smo svoje zavjete, a Frama svoja obećanja.

U mjesecu listopadu pobožnost Marijine krunice pred špiljom u 21 sat.

U subotu 8. listopada bilo je đakonsko ređenje u crkvi Sv. Ivana XXIII; pape. Među 15 ređenika bila su i trojica Kaptolskih fratara : fra Ivan Majić, fra Marijan Ligenza i fra Ivica Berišić. Istoga dana u Dubrovniku red đakonata primio je naš kapucin fra Mišo Biskup. Zaredio ga je novi Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

U srijedu 12. listopada s misom i 19 sati bila je mjesečna duhovna obnova koju redovno vodio fra Josip Ćibarić.

19. listopada – u župi je proslavljena trodnevnica za proslavu svetog Ivana Pavla II. s misom u 19h ; sve je vodio fra Josip Ćibarić, župni vikar.

U nedjelju 16. listopada župnu misu u 11 sati slavio je naš nadbiskup mons. Josip Bozanić. Povod slavlja je 80ta obljetnica smrti sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Svetkovina Svih Svetih proslavili smo s misama kao na nedjelju.

U utorak 2. studenog slavi se Dušni dan – dan molitve za naše mile i drage. Na misi u 19 sati molili smo za trpeću crkvu i za kolektivne nakane naših vjernika. Nakon mise krenuli smo u procesiju do masovne grobnice u Ljubijskoj ulici – gdje smo molili za pobijene nevine ljude. Misu i procesiju vodio je fra Žarko Lučić, kapucin na službi u Splitu, gvardijan.

16. studenoga – Duhovna obnova za mlade s misom u 19h koju je predvodio fra Josip Ćibarić.

21. studenoga – Gospa od zdravlja, svečana misa bila je u 19 sati i ophod oko slike.

22. studenoga – Sv. Cecilija, svečana misa bila je u 19 sati i ophod oko slike.

Srijeda 23. studenog, zavjetni dan Sv. Padra Pia u našoj župi, Sv. Misa i molitva pred kipom bila je u 19 sati.

28. studenoga započeli smo s misama Zornicama kroz radne dane u 6 sati.

U vrijeme Došašća organizirano je klanjanje četvrtkom od 16 sati do mise. Bogoslovi s kaptola imali su svečanu večernju molitvu u 18 i 30.

U Došašću naši Framaši nakon nedjeljnih misa u 11 i 19 sati častili su palačinkama, čajem i kuhanim vinom.

3. prosinca, u subotu započeli smo s trodnevnicom sv. Nikoli.

U utorak 6. prosinca – Sv. Nikola. Svečana večernja misa u 19 sati predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup.

12. prosinca – proslavljeno je pokorničko bogoslužje i ispovijed za odrasle kao priprema za nadolazeći Božić. Nakon ispovijedi organizirano je cijelo noćno klanjanje pred Presvetim za proglašenje našeg kapucina slugu Božjega fra Ante Tomičića blaženim.

20. prosinca – održana je duhovna obnova za mlade koju je predvodio fra Josip Ćibarić.

25. prosinca – proslavili smo Božić.

28. prosinca – Nevina dječica – na misi u 19 sati bio je blagoslov djece.


Dopis Zagrebačke nadbiskupije – Nadbiskupskog duhovnog stola – PDF

Taksovnik biskupija Zagrebačke crkvene pokrajine za 2023. – PDF

Bodovni saldo u financijskom sustavu za 2023. – PDF