U sklopu devetnice sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, na blagdan bl. Ivana Merza u ponedjeljak 10. svibnja u samostansko-župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića kod franjevaca kapucina u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Eve Vukine. 

Riječ je o postavu od 40 portreta hrvatskih duhovnih velikana koji je putovao iz Križevaca od svibnja prošle godine s Dana hrvatskih svetaca i blaženika preko više drugih hrvatskih gradova do zagrebačkoga Leopoldova svetišta.

 

Hrvatske svece i blaženike izložbom u zajedništvu promoviraju Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ pa je na otvorenju izložbe govorio rektor svetišta mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge Tanja Baran. Mons. Sente je govorio o autoričinu likovnom talentu uronjenom u vjeru, o sadržaju portreta, ali i o raznolikosti njene umjetnosti, dok je dr. Baran predstavila projekt Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji se održavaju već trinaestu godinu zaredom, a koji započinju svake godine novom izložbom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ izabranog akademskog slikara ili slikarice. Sama autorica Eva Vukina progovorila je o svojem doživaljaju hrvatskih svetaca i blaženika i zahvalila organizatorima na podršci. Izložbu je otvorio provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić, izrazivši radost što fratri kapucini, uoči Leopoldova blagdana, već nekoliko godina udomljuju izložbu raznih hrvatskih sakralnih umjetnika kroz čije se slike može upoznati njihovo viđenje pojedinih naših duhovnih velikana. 

 

Otvorenje novoga ciklusa izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ najavljeno je za četvrtak 27. svibnja 2021. Njome će započeti četverodnevni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. Autorica će biti splitska akademska slikarica i kiparica Karin Grenc.