29. siječnja 2020.

 

Sjednica Upravnog vijeća Zaklade za gradnju crkve Našašća sv. Križa u Zrinu održana je 29. siječnja 2020. u kapucinskom samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi, a s ciljem analize djelovanja u proteklom razdoblju kao i donošenja plana djelovanja u razdoblju koje dolazi.

Analize i planovi

Sastanak je molitvom otvorio i pozdravio nazočne sisački biskup dr. Vlado Košić, a nazočili su članovi Upravnog vijeća Damir Borovčak, krčki biskup dr. Ivica Petanjak, Pavle Petanjak i Ivan Jukić. Na sastanku su bili i ravnatelj mons. Marko Cvitkušić kao i tajnik Zaklade Vjekoslav Budanec.

 

Na početku pozdravnu riječ uputio je tajnik Zaklade zbog spriječenosti predsjednika. Nakon osvrta i rasprave zaključeno je kako je ispunjena zadaća Zaklade te je sagrađena i blagoslovljena crkva u rujnu 2019. godine kada se u Zrinu okupio veliki broj hodočasnika. Ravnatelj Cvitkušić podnio je i financijski izvještaj za 2019. godinu i svima nazočnima dostavio na uvid primitke i izdatke s računa Zaklade. Istaknuo je kako je ostalo još dosta troškova za podmiriti tako da je i dalje potreban angažman svih članova oko prikupljanja donacija. Ravnatelj je izvijestio i o novostima vezanima za pronalazak masovne grobnice iz razdoblja Drugog svjetskog rata jer je svjedok dao moguću lokaciju i čeka se kada Ministarstvo može početi s iskapanjima.

 

Za ovu godinu dogovoreno je da se novoizgrađena crkva posveti na blagdan Našašća sv. Križa 3. svibnja, a središnji događaj obilježavanja stradanja stanovnika Zrina bit će 5. rujna s misom u 11 sati. Članovima je izneseno i da osmisle i predlože koje bi djelatnosti Zaklada mogla imati nakon konačnog dovršenja projekta izgradnje crkve u Zrinu. Na kraju sastanka priključili su se donatori koji su dali prijedlog da se crkvu u Zrinu opremi zaštitom od provale, odnosno kamerama, koje bi evidentirale moguća oštećenja. Sjednica je zaključena molitvom.